Links

Door de jaren heen..

arnoldus hubertus cornelis vereijken.jpg
Parenteel van Mathys Verreycken

Vrijkensven


Het Vrijkensven ligt vlak bij het zwembad het Wolfsven tussen Geldrop en Mierlo. Het ligt op het terrein van dit recreatiepark, aan de uiterste oostkant. Komend vanaf Geldrop even voorbij de TV-toren linksaf en even later weer linksaf de bossen in, aan het einde van de Eksterlaan. Er liggen een aantal bungalows en een enkele villa aan het ven en er staat een brandtoren naast. Kan niet missen.
Hoe is het Vrijkensven aan zijn naam gekomen? Sjef Vrijken heeft dit raadsel  opgelost. Hij is in oude archieven gedoken bij het zoeken naar de herkomst van zijn naam en heeft en passant de betekenis van het Vrijkensven achterhaald. Vrijken komt niet van vrij, maar van Vreek, dat op zijn beurt weer afgeleid is van Vredewijk.
Een vredewijk was de plaats waar vroeger een volksvergadering geschillen beslechtte. "In vrede legde" heette dat. Zo'n volksvergadering had een beetje de status van een rechtbank en een gemeenteraad samen.
Het Vrijkensven ligt bij een oud-Germaans middelpunt op de Mierlose Heide tussen Mierlo en Geldrop, waar een urnenveld en twee heuvelrijen - die duidelijk ooit tot een plaats van samenkomst hebben gediend - allerlei voorstellingen uit vroegere tijden bij ons wakker maken. De plaats van rechtspraak en de plaats van terechtstelling lagen kennelijk niet ver van elkaar vandaan.
Ook in Eindhoven is er waarschijnlijk een Vredewijk geweest. De naam van de huidige Vrijstraat die in de 14e en de 15e eeuw nog als Vrijc(k)straet geschreven werd, is hiervan afkomstig.