Links

Door de jaren heen..

Antonius laurentius vereijken.jpg
Parenteel van Mathys Verreycken

Het goed Tereyken


Tereyken, ook gespeld als Ter Eijken of Tereijken, is een buurtschap tussen De Mortel en Beek en Donk, in de gemeente Gemert-Bakel. De buurtschap is ontstaan uit 1 enkele hoeve, die 1638 al wordt genoemd. De hoeve Tereyken was toen eigendom van de commandeur van Gemert van de duitse orde en werd verhuurd. Op st. Jorisdag van 1391 werd het goed ter eijken erfelijk verpacht aan Amelis Jan Maaszoon en kwam daardoor in particulier bezit. De jaarlijks lasten aan de duitse orde bestonden toen uit 5 mud rogge, 8 mud haver, 2 vat raapzaad, 12 pond boter, 12 el linnen laken, 8 jonge hoenders, 100 eieren en 8 voeder turf.

De hoeve Ter Eijken is bij achtereenvolgende erfenissen opgesplitst in meerdere afzonderlijke boerderijen. In 1716 waren er 5 huizen die allen aan de noordzijde van de weg lagen. Pas in de 19e eeuw werden er ook enkele boerderijen ten zuiden van de weg gebouwd, maar er werden ook boerderijen opgeheven zodat er in de buurtschap tegenwoordig zes boerderijen zijn te vinden.

Er zijn tot ver buiten Gemerts gemeentegrenzen families Van der Eijken en ook Vereijken bekend, wier stamboom terugvoert tot de vroegere pachthoeve van de Duitse Orde.